tor 2016-12-01 kl. 18:00 - 21:00

, ,


Det blev fullt hus med 30 åhörare när FIFe-domaren Elin Hoffner besökte Björkstakatten!
Vi fick en ingående inblick i hur en domare tänker och bedömer.

Elin Hoffner inledde med att berätta hur den långa, kostsamma och ibland jobbiga utbildningen till utställningsdomare går till. Samtidigt uppmuntrade hon fler att göra detsamma eftersom det är ett mycket givande exrajobb, med möjlighet att resa samt att träffa intressanta människor och snygga katter. Hon är mycket glad över att nu vara domare på kategori 3 och 4, samt att få döma även huskatter.

Kvällen ägnades till största delen åt att studera exempel på hur olika och inkonsekvent katternas rasstandarder ofta är skrivna. Ibland kortfattade, ibland detaljerade, skilda begrepp för samma egenskap hos olika raser. Ibland är exteriöra detaljer, som idag anses som väsentliga för rasen, inte ens omnämnda i standarden. Så man kan inte enbart läsa sig till hur en ras ska se ut. Andra konstigheter i standarder: En perser ska t ex ha "kort nos" medan en devon rex ska ha "mycket kort nos". En oriental och en burma ska ha exakt samma pälstyp. Därför kan standarderna aldrig jämföras sinsemellan. Poängfördelningen mellan olika raser skiljer sig stort. Det kan vara knepigt att jämföra en ras där t ex det flesta poängen ligger på pälsen med en där typen är viktigast. Det finns mycket i raskatternas standarder som kan förbättras och förtydligas. Fikapaus.

Därefter demonstrerade Elin hur hon systematiskt går igenom kattens alla delar vid en bedömning. Hon "plockar sönder" katten – och sätter sen ihop den igen. Även en katt som har en del småfel att anmärka på kan vinna om den i sin helhet är bäst. Fyra katter var på plats och fick agera tålmodiga modeller. Elin poängterade att det viktigaste är att katter känner sig lugn och trygg. Tveka inte när katten ska lyftas ut ur sin "hembur", spring aldrig med en katt fram till domaren, håll katten nära kroppen och skydda ögon och öron på den om den är ängslig. Sträck inte ut katten framme vid domarbordet om den blir stressad av det. Domaren bedömer ändå proportioner etc genom att känna själv. Att du presenterar din ras som den helst ska visas upp är tjusigt – men mest för publikens skull.

Deltagarna fick var sin bedömningssedel och uppmanades själva att göra en objektiv bedömning av en egen katt. Som uppfödare måste vi känna våra katters svagheter och styrkor. Vi måste också sätta upp ett avelsmål för vår uppfödning. En rasstandard kan alltid tolkas lite olika och trender av varierande slag bör inte styra vårt avelsmål.

Elin Hoffner är en mycket inspirerande föreläsare som inbjöd till en öppen och tankeväckande dialog!

Uppmärksamma åhörare ser på hur Elin hanterar och granskar ocicaten Gixxer. Foto: K Stenmark.

Uppmärksamma åhörare ser på hur Elin hanterar och granskar ocicaten Gixxer. Foto: K Stenmark.

Bedömning av abessiniern Olle. Foto: K Stenmark.

Bedömning av abessiniern Olle. Foto: K Stenmark.

FIFe-domare Elin Hoffner. Foto: K Stenmark.

FIFe-domare Elin Hoffner. Foto: K Stenmark.

Elin avtackas med några saker i en BJK-påse. Foto: K Stenmark.

Elin avtackas med några saker i en BJK-påse. Foto: K Stenmark.