tor 2016-02-18 kl. 19:00 - 21:00

, ,


Ett tjugotal intresserade dök upp för att lära sig mer om, och dela med sig av, pälsvårdstips. Eftersom några nya ansikten dök upp inledde vi kvällen med en kort presentationsrunda. Därefter höll Åsa Burström (bengal) och Birgitta Forsberg (norsk skogkatt) presentationer av hur man får kattpälsar att bli som snyggast. Vi fick lära oss att den medfödda pälskvalitén (som är mycket indivduell) spelar stor roll. En del korthårskatter behöver man inte bada, ens inför utställning. Men det är alltid bra att ta bort lös päls och överskott av underull (t ex bengal, abessinier). Brittisk korthår ska ha mer underull och med hjälp av rätt schampoo kan men framhäva pälsens önskvärda "krispighet".

Långhåriga katters pälsvård är lite mer krävande. Till vardags räcker det med genomkamning då och då för att förbygga tovor och minska mängden llöshår som katten annars slickar i sig. Om katten ska ställas ut kan den behöva mer eller mindre omfattande bad med olika medel, schampoo och eventuellt balsam. Produkter och metoder skiljer från individ till individ så man får prova sig fram i samråd med de som har samma kattras. En del pälsar ska kännas naturligt vattenavstötande, andra ska vara lena och ulliga enligt standarden. Bäst resultat blir det i allmänhet om katten torkas efter badet med en hårtork - lockig magpäls är i allmänhet inte önskvärt.

Efter presentationerna fortsatte diskussionerna samtidigt som vi fikade tillsammans. Vi fick bl a goda råd om hur svåra tovor kan tas bort utan att  göra katten illa. En gles kam eller en gaffel kan vara till hjälp. Om katten inte ska ställas ut är det lindrigast att klippa bort tovor. Om tovan sitter så tätt mot huden att det blir riskabelt att använda en sax, kan en trådsprättare vara användbar. Se bara till att rikta spetsen ut från katten.

Foto: Eva Lindvall

Åsas bengalunge agerade pälsmodell.

Åsas bengalunge agerade pälsmodell.

Birgitta hade med sig en skogis med den ovanliga färgen amber.

Birgitta hade med sig en skogis med den ovanliga färgen amber.

Intresserade deltagare.

Intresserade deltagare.