tor 2016-03-03 kl. 19:00 - 21:00

, ,


Vi var 17 åhörare på plats för att lyssna till Sophia Fagerholdt, som är utbildad sjukgymnast för både människor och djur.

Hon började sitt föredrag med att poängtera att katter är bra på att dölja när de har ont. Tecken på smärta kan vara att katten slutar att tvätta sig ordentligt eller att den undviker att gå på sin toalåda. Artros (ledsvikt) är det vanligaste problemet hos de katter som är hennes kunder. Bara en av tre katter med artros visar symtom på att de har ont. Det är alltid bra att anpassa miljön för en äldre/ledsmärtande katt så att den slipper hoppa och får ligga mjukt och varmt. Men rörelse och kattrehabiliering kan också lindra besvären.

Man kan söka hjälp själv hos Sophia, eller komma via remiss från en veterinär. En del försäkringsbolag ersätter kattrehabilitering. Hon ger olika typer av behandlingar med syfte att öka rörlighet, stärka muskulatur och lindra smärta. Till exempel massage, akupunktur, balansövningar och vattenträning. Laserbehandling brukar fungera bra på katt. Sophia använder då en lågeffektslaser vars ljusstrålar stimulerar kroppens vävnader på cellnivå. Lasern har bra resultar på svårläkta sår då den ökar läkningsförmågan, men är även effektiv mot artros och stela muskler.

Fagerholdt hundrehab >

Sophia Fagerholdt, foo Kristin Stenmark.

Sophia Fagerholdt, foo Kristin Stenmark.

En katt i publiken.

En katt i publiken.

Vad händer vid ett besök hos Sophia?

Vad händer vid ett besök hos Sophia?